Friday, December 12, 2008

KerJa..KerjA...LaLaLaLaLaLaLa



MY WORKING EXPERIENCE..??




January 2003 – April 2003 : PUSAT ZAKAT NEGERI SEMBILAN

Address :Seremban, Negeri Sembilan Darul Khusus.
Department :IT Division
Position :Practical Trainee
Working Scope :Observing and assisting the system which was developed for the company inclusive of designing and developing Online Leave System for Pusat Zakat using Visual InterDev and Microsoft Access. Handling several problems in computer usage and server maintenance.

**Walaupun praktikal 2 bulan je + elaun pun dpt RM200/month jer + p kj along aku anto + blk kj kene blk sdr naik bas pas2 kene jln kaki jauh2 coz bas xlalu kt kwsn perumahan along aku2 huhu..tp best coz kakak² n abg² kt situ sume bebaik n very friendly. Maybe sbb aku org yg plg muda n cute kot pd mase dan ketika itu..haha syok sdr.


December 2004 – June 2005: MUTIARA DIGITAL SDN. BHD.

Address :Shah Alam
Department :IT Division
Position :Technical Assistant and Public Services (Parttime)
Working Scope :IT related application and infrastructure such as LAN, Software application monitoring and other Computer Technical Services, Customer Services and Computer Software

**Ni keje part time aku during final semester..sj cr income lebih..start from cuti sem pt 5 nk naik pt 6..mase cuti ok la kn..coz xde klas..n masa pt 6 aku amik 3 paper jer; 2 paper de exam n 1 thesis. So awal² cm relax je coz mmg xbyk klas nk kene attend..plus keje sambil surf cr bahan utk my thesis..best kn..dr aku duk membazir duit p CC cari bahan for my thesis baik la aku sdr yg keje kt CC dpt gak income..kekeke. Tp wat kj tau bkn ngelat, surf time free jer..aku stop dl kj pt time ni dlm sebulan dua coz nk kene concentrate wt thesis yg membuat tidurku xlena..setle exam n thesis aku sbg blk keje sementara nk menunggu keje yg bebetul ni kn. Boley gak aku surf cr keje kosong.. ;)


04/07/2005 – 14/11/2005 : FRISTOR.COM SDN. BHD.

Address :Sri Hartamas, KUALA LUMPUR
Department :IT Division
Position :Programmer
Working Scope: Preparing the documentation and maintaining the existing system module.

**Ni my 1st job after grade degree. Thanx to Ulin coz dia de kj kt sane so boley tmpng sekaki p kj skl. Br kj sebulan accident plak so tolak sebulan cuti coz terlantar je kt rumah xboley jalan..haha,tp yg syok cuti pun gaji masuk full..cayala..bln 9 br masuk kj blk..itu pun d sbb kan aku gagahkan kaki ni nak convo punye pasal..klu x syok gak sbg cuti lg..kekeke, tp xlama pun keje ni coz company ade financial problem la..nk bankrupt agaknye. So terpaksela aku resign, xkan nk keje xde gaji kot.


21/11/2005 – 27/03/2006 : VADS. BHD.

Adress :VADS Plaza TTDI, KUALA LUMPUR
Department :Call Centre (Technical)
Position :Customer Service Representative
Working Scope :Answering calls and providing information in response to inquiries regarding products or services and to handing and resolving complaints. Satisfying customer with professional and empathetic service. Prepare report for every call that being handled.

**Nasib baik la rezki time ni murah..benti kj kt fristor terus masuk kj kt VADS plak. Keje ni bhgn call centre; Technical support utk Streamyx. So penat la mulut ni duk melayan karenah user. Dapat user baik..layan la dapat yg X OK rs hangin 1 badan. Tp xboley nk marah kang xpepasal aku blk yg kene, klu rerase xboley nak handle panggil jer floor support..small matter jer..tp yg ok psl kj ni..da abis kj abis la..esok buke lembaran br..xyah la nk pikir kj ape yg xsetle..bile due date utk kj..blablabla. Plus dgn banggenye aku nk inform aku dpt best CSR 2x muahaha cmne ntah bley dpt..agaknye time diorg tape time aku dpt customer yg bebaik kot..kekeke..Tp yg xbestnye kj ni cuti xmenentu plus cm Xmenarik je utk long term punye career..nwy Happy la n kawan pun ramai plus smpi skrg pun still close lg..chaiyuk! batch 36 VADS..pas2 aku resign coz dpt offer UiTM.


03/04/2006 - Current :UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA

Address :UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA, SHAH ALAM,SELANGOR
Department :iSIS, Centre for Integrated Information Systems (CIIS)
Position :Programmer
Working Scope :Development on web-based iSIS (registration, data reporting and statistical analysis), Upgrading iSIS’s Admin access using VB and ColdFusion. Maintenance on data integrity (iSIS). Database administrator (view, table, backup, etc). Preparing documentation.

**Pada tarikh aku tulis blog ni dah 2 tahun lebih aku bekerja di UiTM. Pekerjaan aku yg plg lama. Org kata masuk gomen xde keje tp silap la klu masuk unit aku ni (iSIS). Ade je keje nk kene buat, nasib badan la. Start dr awal lg dah termasuk unit yg plg bz iaitu main business UiTM ape lg klu x HAL EHWAL AKADEMIK PELAJAR. Kalau x jln system tu,bising la sumorg di serata pelusuk Malaysia ni.. so jgn nk suke suki comparekan system pendaftaran pelajar UiTM dgn U lain. Staf shj ~ 20ribu + student ~ 150k pd thn ni ajela, coming soon akn bertambah lg. Cube bayangkan klu sume online serentak. Tapi yg aku rasa ralat sgt bukannye ape..1st masuk contract based je..yela mmg la org kate jgn riso kalu dah masuk gomen memula jer kontrak lelame nnti dia serap TETAP. Yes mmg la beb! 2 thn tu byk yg aku terlepas klu nk compare dgn org yg masuk terus TETAP. Contoh pencen sdr..dia akan kira dr kite berjawatan tetap plus cuti aku yg byk burn coz xboley carry fwd..kan dah rugi byk tu..cerdik betui gomen lani. N 1 more thing sampai lani pun belum confirm lg..punyela lembab aku bln 3 2009 dah nak masuk 3 thn dah berkhidmat..mls nk pk..im a little bit disappointed….emmm bile la nk dpt better offer ni..huhu

**Selama aku keje kt UiTM ni byk pengalaman n karenah birokrasi yg aku lihat. Biasala kt memana pun ade..haha… Start from 2006 dgn system VB; 2007 convert ke online using coldfusion sampai ke 2008 xsesudah lg coz byk sgt procedure yg berubah2 dr masa kemasa plus user yg pape ntah..2009 nk gune oracle tp xstart lg..yg ni aku pun xtau sape punye task.. huhu dis yr xsempat pun nak p memane, kursus ke ape ke…duk jela kt opis ni..ekh bkn dis yr je, sebelum ni pun mmg duk training kt dlm je ngn my sifu yg duk kt belakang aku ni..muahaha

**Nak berangan for nx yr la..klu de kursus join je if bkn pick time la..my senior pernah berpesan klu de mase amik je peluang p je kursus or buat perkara yg kte suke..klu bukan sekarang bile lg. Nanti rugi n menyesal jer. Dia kate skrg ni time ade keje adela org sedar kewujudan kte, nanti bile dah ada pengganti sume khidmat yg pernah ditabur kabur begitu sahaja…(hehehe ni versi ayt aku yg berteraburla..as long as maksud dia same kre ok la2 ;D tapi bile aku pk ada yg betul gak ape yg cube disampaikan. Bukan nye ape la kn, kte kene buat s’thing utk improve kan diri sendiri. Kalau bkn diri sendiri sape lagi nak tolong…ni juz my small opinion la

1 comments:

Sarah Syazwani said...

ko kene tag..buat..jangan x buat..