Wednesday, January 7, 2009

~ MoTiVaSi ~

Definisi: Goal-directed behavior mengenai kekuatan dan halatuju sesuatu tingkahlaku atau tindakan

Motivasi ialah rangsangan dalaman sebagai pencetus semangat, iaitu penggerak kepada kelakuan untuk membangkitkan tindakan yang berpunca daripada satu motif atau beberapa motif. (Azman Che Omar, 2001)
TEORI HIERARKI KEPERLUAN
Dipelopori Abraham Maslow
  • Keperluan manusia disusun mengikut hirarki bermula dari peringkat paling rendah
  • Setelah keperluan rendah dicapai didorong untuk mencapai kepuasan keperluan yang lebih tinggi

Nape aku wat entry ni..coz s'time kte kene motivate diri kte selalu or else kte akan down n rase cm serba serbi malas n xkene..biasela2 de mase kte semangat wt kj ade mase kte mmg down gle..wat masa skrg ni 2b honest aku still xpuas ati lg dgn current job aku..maknenyer klu ikut hierarki ni aku still duk kt bawah lg..So i've 2 work hard tp dgn situation skrg aku pun xtau la bile nk smpi ke hierarki yg t'atas2..2la rezki msg² kn..ade org xyah nk strugle² pun jln mmg dah terbuke je di dpn mate..tp ade org kene strugle n compete with other people 2 get dat small place..mesti de terdetik di kepala kte soalan ni "why is life so unfair".. maybe xde rezki lg,maybe de hikmah d sebalik sume kejadian..emmm..tp walau ape pun aku bersyukur coz a lot of thing aku belajar..so melangkah ke thn baru ni aku kene berusaha lg..juz grabe peluang yg ada, sape lg yg nk tolong melainkan diri sendiri gak or else nnt rugi sdr..hv fun n do everything u want to do..no regrets..chaiyuk!

0 comments: