Friday, March 27, 2009

Kuliah Jumaat

Assalamualaikum kpd muslimin dan muslimat,
Ni some notes yg diambil dr email bdk opis hubby yg p kuliah fekah last week bertajuk Azan, iqamah & Solat. Since opis aku ni xde kuliah² ni,  so I want to share some of the things learnt. Pls correct me if ada yg salah. Ni yg penting2 aje: So ni dia aku copy n paste je 

"1. Selain waktu solat, azan = waktu angin kencang/ribut; di telinga kanan bayi baru lahir {sunat iqamah di telinga kiri}. Applicable utk BOTH bayi lelaki DAN perempuan. Also, azan = waktu kebakaran; waktu peperangan; waktu org tgh marah (boss tengah marah???)

2. 4 waktu haram solat, ialah utk solat sunat aje (mazhab Syafie) kecuali solat2 yg bersebab. Cth: solat jenazah, qadha’, nazar, sunat wudhuk, sunat tahiyatul masjid. (4 waktu haram tu, dah tau kan..)

3. Solat tu WAJIB. Kalau ada org tanya soalan samada “terangkat” kewajiban solat disebabkan sesuatu perkara, senang je.. check balik syarat wajib solat. (Islam; baligh; berakal; suci haid’nifas; x buta & pekak, sampai seruan Islam). Eg: kalau ada org eksiden/ terpaksa pakai drip/ patah kaki bertanya, wajib solat ke..? jawapannya clear. Refer syarat wajib = kena solat.

4. Utk wanita/ ibu2/ adik2 perempuan/ isteri2, pls inform the following:
§ Perlu qadha’ solat dlm 2 situasi:
  • Haid “dtg” pukul 1.35pm. Waktu zohor masuk= 1.30pm. Wajib qadha solat zohor sekiranya masa dtg haid, x sempat solat. [Kdg2.. haid dtg pukul 2pm, tapi lom solat lagi… 
  • Haid berhenti pukul 4.00pm. Zohor habis pukul 4.30pm. Tapi mandi wajib pukul 5.00pm. So, kena qadha zohor. If mandi pukul 8pm, kena qadha zohor dan asar.
  • Kalau mula haid darjah 5, start tahu bab ni hari ni, then, wajib qadha.
§ Utk ibu2 mengandung, it is a norm bila di hujung2 usia kandungan, solat dlm keadaan duduk. However, note that, selagi mana masih BOLEH berjalan, takbirratul ihram MESTI dlm keadaan berdiri tegak. Selepas takbir, kalau larat, habiskan fatihah. Lepas fatihah baru duduk. Kalau x larat, boleh terus duduk selepas takbir dlm keadaan BERDIRI. I think, yg ni ramai org buat silap (incl. myself) UNLESS kalau org tu, jalannya pun berpapah, or naik kerusi roda or merangkak, THEN dia layak utk solat duduk straight dari awal. – Note: Org2 yg sakit kaki/ gout = same case. However, Do not confuse;berdiri tegak ni RUKUN solat fardhu. Utk solat sunat tak pe…

§ Utk yg dah ‘ter” buat sbb tak tahu, kena qadha’. Ustaz recommend, solat qadha selepas setiap solat fardhu. Ijtihad sendiri, agak2 berapa byk kena qadha.

5. Syarat bacaan dlm solat = hendaklah didengari oleh diri sendiri."

Wallahualam

0 comments: