Friday, April 10, 2009

Qualification Accreditation

Tetibe aku rase cm terpanggil nk buat entry berkenaan dgn Qualification Accreditation/Pengiktirafan Kelayakan untuk ijazah yg telah aku ambil. Ni regarding conversation aku dgn kawan aku yg 2 bulan lepas d sbb kan aku malas nk karang so aku paste jela ape yg dia tulis ->
skang kos kita tak valid utk jd f41. dia hanya amik yg bachelor in computer science (pure computer science) and bachelor in IT. Cik K**m yg inform sbb dia nak apply ptm dulu rasanya tak dpt. baru lg berkuat kuasa.. I*a pun apply ptm tu guna master dia.. kat MARA pun sama. aritu sy nak apply cikgu m*ra kan, kursus cs226 awal2 lg direject..utk jd cikgu science komputer, kena pure bachelor tuh...kira ikut nasibla kot saper yg terlepas jd f41 dulu.
Yg di citekan ni senario memohon under SPA. So aku pun tak kurang faham kenapa???. Tp maybe mase dan ketika tu ade certain kos/program yg diberikan priority. Sbb aku rs aku pun ade join gak ini intvw tp dia tanye aku mostly psl network yg mane aku pun blank dan xtau so aku pusing cite development jer muahaha. Aku check laman web JPA ijazah ISE UiTM ni confirm diiktiraf. Klu tidak mesti kua paper mak bapak diorg saman uitm nnt! muahaha.. 

So klu korg nk check Ijazah korg diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia ke x. Sila pergi ke www.jpa.gov.my untuk semakan.

7 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tahniah utk maklumat ni..lega aku..fuh..ingat tak iktiraf ISE tadi..ko pun ISE gak erk..

blur42nd said...

lah sape plak kate xdiikhturaf..pepandai jek..dah bape kali aku print dr spa...dia mengatakan kursus tu lulus ok!

bkn nye xdpt jadik f41 tu sbb sijil xqualified..cume nasib diri tu lom dpt qualified nk pegang title f41 kan./.betol kan zam...usaha+sabar+tawakkal..

betol tak zam? hehehheee

zam lepas jek jadik f41...:) kan kan

ZzamzZ said...

to elis: ha ah..ko pun ise gak ke..haha xtau plak aku..

to yun: tula yun rezki msg²..maybe mase2 dia mmg nk cr certain kursus kn mane tau..tp pape pun plz keep this 2 words USAHA+TAWAKAL..chaiyuk²

haidatul_s_h said...

kalau betul tak valid, memang kena saman la uitm dan tmsk. penat belajar 2 tahun tau.. :p

seniorrrr said...

Salam. nak nyampuk sikit. Aku rasa spa ni mmg xbetoi gak...ada kwn aku dah dpt simpanan..tp x dipanggil2..sebab statusnya 'tgh check ise ni diikhtiraf ke x'. Last2 lansung xde jawapan. Yg herannya takkan la diorg xle pikir..kalo budak scholarship jpa..mestilah course nya diikhtiraf..aiiyya.

ZzamzZ said...

to seniorrr: diorg ni pape entah..kot ye pun jgn la habaq cam2..bkn diorg xboley check pun..dah ade pun dlm database diorg2..nk wat pending psl ape ntah lg..wat org wonder je kredibiliti diorg ni..xpola seniorr..papepun kte sume ni kene usaha+sabar+tawakkal..
insyaALLAH maybe rezki kt tmpt lain2..

Nasa said...

kena check NETS lepas ker tak ni ... huhu .. penat aku usung buku CISCO dulu ..