Tuesday, March 1, 2011

[HOME] Checklist Masuk Rumah Baru

Bile pikir nk pindah rumah..xkesah la rumah sewa or rumah sendiri ke mesti excited kan..

Tp klu rumah sendiri ni excited dia t'over skt..mcm mana x excited mase pindah rumah sewa xde brg sgt..nak2 lg cm aku ni duk rumah free dalam U**M ni...sume da fully furnished ye masuk lenggang kangkung je (nmpak sgt tipunyer) yg basic mestila kene ade cm TV n pinggan mangkuk sume2..xkan nk dok nganga je kt dlm ni..

So, bile dibelek2..rupe2nye brg yg dok penuh dlm rumah ni is not my property..ape maknenye2? mestilah sume berkaitan dgn ~money~..Haish! so utk persediaan mental & fizikal aku sediakan checklist ni..so that boley focus barang mane yg perlu didahulukan..n berapa target $$ yg bley p..

Refer checklist ni..i'll try to focus on d 1st phase dl...yg plg wajib kene ado mestila tulisan yg berwarna merah itu..xkan nk duk bergolap jo dlm rumah x psg lampu nanti kan..n curtain mesti kene psg b4 masuk rumah..kang transparent plak luar dalam..n the most important thing is GRILL for security reason.. yg d rest tu depend on budget yg ade nt..so bermula la operasi m'dapatkan quotation n survey barang2 kipas n lampu yg b'kualiti with AFFORDABLE price.. Any suggestion / recommendation?

8 comments:

Aidanisme said...

wah kak zam... aida nak save list ni boleh tak? nak pindah gak ni

ZzamzZ said...

boley..sile²..nnt klu ade any recommendation kedai² yg offer baik punyer..jgn lupe inform..

syuhada said...

zam, nak copy-paste jugak la list ni blh x?

ZzamzZ said...

ada,di izinkan..ngn lupe ade better offer plz don't hesitate to inform me..

Sarah Syazwani said...

ko nk no tepun yg wat umah aku tu ke?? kalo nk pm akula ye

ZzamzZ said...

oraite..noted sarah..lupe plak huhu

~izan~ said...

bkn ke org selalu citer kedai lampu kat puchong tu murah2 ke? ke aku je perasan haha..tp sana byk pilihan kan.murah2 plak tu..

mesti vouge giler ni persiapan hehe..tak sbr nk tgk =D

then kalau ko ada plan nk wat plaster ceiling,ko wat b4 masuk rumah sbb nnt fengsan nk kemas habuk huhu.tp aku tahu ko rajin..hehe..

mohd helmi said...

As salam w.b.t. Persediaan memasuki rumah baru dianggap tidak lengkap sekiranya tidak menggilap lantai terlebih dahulu. Ini kerana rumah yang baru disiapkan semestinya terdapat tompokan air simen/pasir yang mangganggu gugat kecantikan/keindahan lantai anda. Seterusnya ia dapat merosakan lantai anda sekiranya tidak dibersihkan dengan kaedah yang betul.

Kami dari MyCuci Cleaning Services menyediakan perkhidmatan membersih lantai jubin, granite, terrazzo, parquet dan lain2 jenis juga kami buat. Perkhidmatan mencuci termasuk scrubbing, vacuum dan sanitizing. Cas perkhidmatan kami sangat berpatutan serendah RM300 sahaja.

Kebersihan rohani dan jasmani adalah keutamaan kami, in sya Allah terhindar dari sebarang bentuk najis berat. Untuk kes banjir boleh dapat special service. Maklumat lanjut bleh hubungi 013-7318409 (helmi) atau 019-6199141 (ejan). Mohon like fb page kami http://facebook.com/mycuci atau panjangkan kepada kenalan2 yang lain. tq.