Wednesday, March 23, 2011

[HOME] Quotation for Kitchen Cabinet Part 2

As promised, sambungan dari Part 1 - 1st quotation for my KC. The price a litle bit higher for me..I think, below is the quotation from company A:

Got 3 options for the table top & the price slightly different.

TABLE TOP:
1. Hardboard top yg plg murah but not adviseable  bcoz xtahan lasak after 3-5 years dah kembang especially kt area sinki.
2. Solid Surface Top lebih kemas coz xnmpak joining, ble xnmpak joining so xperlu risau dgn kotoran dicelah2 joining. Tapi xtahan benda panas and stains which can damage the surface.
3. Granite Top: Tahan lama, tidak mudah calar dan tahan panas. Tapi harga lebih mahal dr 2 di ats.

DOOR:
1. Melamine plg murah, tapi inner part tak tahan coz tak fully 'solid'.
2. 3G doors comes with glossy & reflective surface like acrylic
3. Acrylic adalah sejenis lapisan plastik berkualiti yang shiny, berbanding dengan 3D high gloss iaitu kaca yang dispray/sembur dengan warna yang dikehendaki.

So if let say nak pilih dr option yg diberi from company A,
i. Solid surface table top + 3G Doors = Hampir dgn RM11k.... sigh :(
ii. Granite Top + 3G Doors = RM11k lebih.... sigh :(

Hmm sgt suke dgn servis yg diberi..cepat, detail n committed..tp mayb d price not suit with my budget..sigh :( ... Still lg dlm operasi pencarian...kpd kekawan yg ade info n contact person kontraktor KC, boleh la share kn b'sama utk rujukan. TQ ;D

8 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bai dah ada kitchen cabinet dia.ko pun tengah cr.aku?rumah pn tak der lagi..huhuhu

kitchen kabinet rumah sewa aku, cantik dan tahan jugak sebab yang buat tu tak silap aku ada business kitchen cabinet.

miezaniera said...

mmg meletop bajetnye..mgkin trmasuk service charge kot tu yg service baik punya..hehe..slow2 cari..nk buat sekali je seumur hidup..

ZzamzZ said...

xpe eliss.tgh cari tu pun da kre 1 step ahead..Dulu aku pun same je,lame gak sesi p'carian..p survey umh 2nd n baru..pas2 berangan² skt..pas2 nk beli takut plak xbley commit..mcm² rase la time2..akhirnya dpt gak capai kate sepakat beli umh ni..

Klu ade no contact person yg wt KC tu habaq mai ye elis..hehe

ZzamzZ said...

miezaniera: yup meletup² duit kt dlm bank tu..hehe, price tu mmg siap sume cm gamba dlm part 1..which is ble tgok blk cm ok with U shape KC..tp not suit with my budget..huhu

eT said...

hehe..mmg meletops...
aku xreti wat budget cegini...
nnti ko jd advisor aku yer...

ZzamzZ said...

et: bley je, ramai je lg bley jd advisor kt opis ni..lani haire n bai jd advisor xberlesen aku..keke ;D

ogy said...

ni dari unity kan.dorang ni service memang gred A. why dont u try guna konkrit and tiles untuk table top. sekarang ada 2x2 tiles yang besar dan cantik. tahan n much cheaper. saya pun tengah survey jugak :)

~izan~ said...

aku baru perasan zam aku takde follow ko patut la tak nampak update adehh..sori bos.

kami dh lepas seksa nak kuar bajet utk kc.pening err bkn aku,laki aku kekeke..

kalau ko rasa mcm nk sedapkan hati,ko anggap la ni sekali seumur hidup.aku dapur cinonit pun dah dkt 10k ni plak ko.tu pun aku tak buat table top,pakai yg asal aje.mesti dapur ko besar kan...