Friday, July 22, 2011

PTPTN: Skim Ujrah menguntungkan or X?

Finally..received email from PTPTN
Tuan telah berjaya ditawarkan pertukaran kos pentadbiran dari (3%) kepada ujrah (1%).

‘Ujrah’ atau upah sebanyak 1% setahun atas kadar rata (flat rate) adalah bagi menggantikan kaedah pinjaman sedia ada yang mengenakan kos pentadbiran 3% dan 5% setahun atas baki berkurangan (reducing balance).

Bagaimanakah kiraan Ujrah untuk pertukaran ini?
Jumlah Ujrah = [Kadar Ujrah (1%) / 12] x Jumlah Pembiayaan Yang Ditawarkan x tempoh bayaran balik (bulan)

Ok..so mari mengira cara aku yg sempoi ni utk nk tau sama ada worth it or not convert ke skim ujrah ni. Berasaskan baki pd 1/6/2008. Kita mulakan dengan:

1. Kira tempoh bulan yang dah buat pembayaran.
1/6/2008 hingga 1/6/2011 = 36 Bulan

2. Compare kan jumlah pembayaran yg telah dibuat
A) KEKAL = 3% : 36 bulan x 151.87 = 5,467.32
B) UJRAH = 1% : 36 bulan x 145.06 = 5,222.16

3.Compare kan Jumlah Baki Akhir pada 1/7/2011 JIKA
A) KEKAL = 3% : 3,053.70 (Boleh cek sendiri dkt penyata terperinci PTPTN)
B) UJRAH = 1% : 8,289.18 - 5,467.32(Jumlah yg dah byr skrg) = 2,821.86

So banyak desas-desus yg mengatakan rugi blk if convert skim ujrah ni mcm xberapa benar la..ade gak la benefitnya walaupun xbyk..Up to you actually..

4 comments:

eT said...

aku nk tukar...
dia nmpk rugi pd org yg xnak potong gaji...

ZzamzZ said...

Bila bace forum dia benarkan convert ke ujrah klu still nk buat byrn sdn tanpa potongan gj tp xsure la..

Tgh proses nak tukar gak ni..coz potongan bulanan makin rendah.. \(^o^)/

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo tak banyak bayar lagi, aku rasa tak rugi :p

ZzamzZ said...

klu da byk byr dlm tempoh 1/6/2008 ke skrg pun xrugi elis..
coz dia akan buat pelarasan blk cm yg aku kira2..so maknenye bley abis lg cepat dari tempoh yg dia tetapkan coz kte da byr t'advance ;D