Thursday, August 4, 2011

INFO - Grill Rumah

Basic knowledge yg perlu tahu bila nak buat grill.
1. Jenis Material - Wrought Iron, Mild Steel, Stainless Steel ect
2. Jenis Cat - Powder Coating Paint, Spray/Liquid Paint ect
3. Jenis Design - Safety, Strong, Beautiful, Modern ect

The price will b different mengikut jenis material, cat & design yg dipilih..selain dr di atas kene cek keje welding dia.. yg bagus dia akn welding keliling so dats strong la skt compared to some contractors yg welding hujung² je..ketuk lebih sikit da bley patah :( 

Paint available:
Ape perbezaan cat biasa dgn powder coat? Aku pun xsure tp ape yg aku tau powder coat thn lame skt..dia stick to the material compared ngn yg biase yg kte nmpak cat mengelupas tu kn..coz powder coat dia akan baked with d material..
Gamba² ni semua aku amik kt kedai E Neng @Bukit Jelutong. Kedai dia kemas n yg ptg byk gile sample design yg boley tgok depan mate..
Lani depa tgh buat promotion:
Series A & B - Wrought iron (Beza A & B d design n of coz la d price)
Series C - Mild Steel (Murah skt compared yg ats tp design yg dia promo yg straight sj)
* With Premium powder coating paint & Angle framing

Contoh promo utk Series B

9 comments:

~izan~ said...

aku masa tempah grill dulu,pyus kan mmg check btul2 yg welding bagai tu n cat tu..sbb dia kan mmg keje bhgn painting n welding hehe..so aku mmg tak tahu apa2,percayakn dia aje hehe..

pastu price pun tgk kedai gak kan zam,ada yg kedai eksklusif sket maka up la harganya,kalau tempah kt bengkel2 tu murah sket..padahal benda yg sama cuma nk tgk kualiti je...

slmt memilih grill...tak sbr nk tgk ni =)

ZzamzZ said...

ha 2la klu ikutkn aku pun xtau gak bab welding tu tp ble da survey tu nampak la kelebihan n kelemahan..tp tu pun sbb mr hubby yg tunjuk keke..

Haah tgok kedai gak..material pape pun rase same je juz finishing dia je yg beda..

huhu ko ni aku buat biase jela, yg affordable je..tu aku juz bg tips jer..

eT said...

agak2 ko la kan zam...design gate yg mana sesuai utk umah aku nnti??hehe

ZzamzZ said...

Sabo jela aku bdk sorg ni..huhu manela aku tau..bkn pereka dalaman n luaran pun huhu..pilih je yg mane berkenan di mata dan cukup di poket hehe

~izan~ said...

eh jap,et tu nk letak gate kat mana? hehe

ZzamzZ said...

b4 nk masuk parking ganti palang ngn gate hehe ;p

eT said...

haha...sempat lg izan menyelit...:p
tu la persoalannyer izan...pening aku nk pk gate...

'AsYiKiN MoHaMeD said...

salam tuan punya blog...sorilah mencelah skit...nak tanya..klu iron biasa pakai powder coated, dia quote harga berapa yer sekaki? tq so much for d info...=)

ZzamzZ said...

wslm..klu mild steel xslp dlm range rm11-rm14/sf coz d price will b differrent utk door & window..Selamat membuat gril ;p