Tuesday, May 22, 2012

*** BABY & MOMMY CHECKLIST ***

BABY'S THINGY | QTY|  STATUS  | REMARKS
Baby’s Feeding
1.     Bottle and teat brush 2s DONE
2.     Feeding bottle (4oz and 9oz) 2oz x 2=9
3.     Pacifier 2 DONE
4.     Bib 2 DONE
5.     Liquid Cleanser (Bottle+Refill) 3 DONE
6.     Bottle Rack  KIV
7.     Sterilising Tablet  1 DONE
8.     Milk Dispenser 1 DONE
9.     Feeding Set 2s DONE




Baby’s Nappies
1.       Newborn Diapers  2p DONE mamypoko(52-NB)+(48-S)+Dry5(48-S)
2.       Napkins 2x10 DONE
3.       Nappy Liner  2x100 DONE
4.       Diapers Pant 3 DONE




Baby’s Bath & Toiletries
1.       Baby Set DONE
2.       Baby towel  4 DONE
3.       Plastic bath tub 1 DONE
4.       Changing Mat  1 DONE
5.       Liquid Detergent x 2L (ABD)  2 DONE
6.       Liquid Detergent x 1L (HAD)  1 DONE
7.       Toiletries (Travel Pack) 1 DONE
8.       ToothBrush 1 DONE
Baby’s Bedding Needs
1.       Bedding Set 2 DONE
2.       Blanket 3 DONE
3.       Baby cot  KIV
4.       Bouncer  KIV
Baby’s Healthcare Needs
1.       Baby wipes  2 DONE
2.       Minyak Telon & Yuyi 2 DONE
3.       Cotton balls/buds  DONE
4.       Nasal aspirator  1 DONE penting kalau baby selsema
5.       Nappy cream 1 DONE
6.       Grooming set  1 DONE brush & comb
7.       Thermometer 1 DONE
8.       Methylated Spirit  cuci pusat B4 luruh(Provided by hospital)
9.       Syringe for Medicine
10.     Tungku Bayi 1 DONE http://izdiharshoppe.blogspot.com/
Baby’s Wardrobe
Baju Jalan = 7(3m) + 2(m) 9
1. Skirt(6m) 2 DONE
2. Skirt(3m) 3 DONE
3. Bj Pendek + Seluar Pjg (3m) 4 DONE
Baju Rumah = 15 15
1. Rompers Pendek(NB) 5 DONE
2. Rompers Pjg 1 DONE
3. Skirt(3m) 1 DONE
4. Baju Pendek + Seluar Pendek DONE
5. Baju Pendek + Seluar Pjg (3m) 2 DONE
6. Baju Pjg + Seluar Pjg (3m) 6 DONE
Infant cap/Hat 3 DONE
BARUT : Size: 5(S) & 5(M) 10 DONE http://izdiharshoppe.blogspot.com/
Stokin & Sarung Tangan Bayi 5 DONE
BAKUL Baju Baby & Toletries 1 DONE
Baby’s Travelling Needs
1.  Baby’s Bag  1 DONE
2.  Diaper Bag 1 DONE http://www.qbabyshoppe.com.my
3.  Infant car seat/Carrier KIV
4.  Stroller -(Maclaren TechnoXLR) 1 DONE http://www.littlewhiz.com/
Nursing Accessories
1.  BreastPump -(MedelaFreeStyle) 1 DONE http://www.qbabyshoppe.com.my
2.  Breast Pad washable/disposable  DONE
3.  Nursing Bra  3 DONE
4.  Nursing Pillow  1 DONE
5.  Nipple shield  KIV
6.  Nipple Cream  1 KIV
Mommy's Checklist
1.   Maternity Pad 2x20' DONE
2.   Disposable Panty  3x3 DONE
3.   Tungku Mummy  1 DONE Pinjam Kak Ida
4.   Set Berpantang (Salindah) 1 DONE
5.   Socks  2 DONE
6.   Mandian Herba 3p DONE http://izdiharshoppe.blogspot.com/
7.   Bengkung  1 DONE Pinjam Kak Ida

7 comments:

diLa said...

haaa..tu diaaaa!!!! list jgn x list!!

Anonymous said...

wow! panjang giler list! almost completed all eh? bezznye! mesti dah tak sabo2 nak sambut baby! yey! jgn lupa inform kitorang kalu dah bersalin ye..

oh base on my experience, Syringe for Medicine tu tak perlu beli kot..sbb usually kalu pergi klinik/hosp, derang akan kasi syringe..kat rumah ni melambak2 syringe..sbb everytime dapat obat, dapat syringe skali..hihi..

nasal asporator tu kitorang beli yg sedut(guna mulut) tiub panjang tu! mmg senang giler! dulu pakai yg picit2 tuk sedut tu, tak berapa nak berjaya laa kuarkan babynye ingus..takpe since dah ko dah ada 1, pakai dulu yg tu..but just in case nak beli lagi satu, boleh try carik kat http://www.enjoybreastfeed.com/kuku-baby-snivel-absorber-p-161.html
kalu jadi member dapat harge murah..
aku suka beli barang2 baby kat enjoybreastfeed.com ni..bezz!

-ila semut

Anonymous said...

oh nipple cream tu sangat penting tau! sbb awal2 breastfeed baby, for sure senang nak kene nip crack sbb mulut baby kecik sangat..dalam banyak2 nipple cream, aku paling suka medela purelan 100..
pernah try earth mama natural nipple butter tu, tak berapa ok sangat..pernah gak try aloclair gel(gynae aku yg kasik) yg ni ok, tapi melekit sangat n tak sure ada tak jual kat pharmacy..medela purelan tu kat mana2 senang nak carik..kedai baby ada, pharmacies(caring) pon ada jual..
erk alamak over tau aku kasik komen banyak2 kat sini..sori ye..aku excited kalu ada org nak dapat baby! huuu..bezznye nak dapat baby!

-ila semut

tRuNkz said...

i loike shop @littlewhiz sbb selalu wat offer

ZzamzZ said...

Ila: xpe ila ko komen pepanjang..aku lg suke bley share info..kate sharing is caring kn..Aku suke beli kt http://www.qbabyshoppe.com.my ngn http://izdiharshoppe.blogspot.com/ sbb owner nye bdk opis aku je..kekeke

ZzamzZ said...

Ila: lupe plak yg nipple cream tu aku KIV sbb dpt byk sample free gift yg Palmer's Cocoa Butter punye. Beli dia punye lotion stretch marks pas2 dia bg melonggok sample..aku pun minta lebih lg keke..ok la2 kn..try n error dl

k.mus said...

Maternity Pad tu.. akak syor kan beli jenama Poise,panjang & tebal. Kalau baby seselma lak.. akak sapukan vicks khas utk baby kat belakang dada.. beli kat speedmart 99 je